Wielkanocne babeczki na słono

Wielkanoc to okres, w którym lubimy dobrze zjeść. Przygotowujemy więc wiele różnych potraw, bardzo często decydując się także na nowe kompozycje. Ciekawą propozycją wielkanocne babeczki na słono.

Babeczki zawsze kojarzą nam się ze słodkim nadzieniem, natomiast niekoniecznie zawsze muszą być słodkie – jak się bowiem okazuje, istnieje mnóstwo przepisów na babeczki na słono, które często są nawet lepsze od słodkich babeczek. Pozostaje oczywiście pytanie, jak zrobić takie babeczki na słono? Nie jest to na całe szczęście wcale skomplikowane, a na dodatek mamy możliwość małego poeksperymentowania, jeśli chodzi o nadzienie dla takich babeczek. Dzięki temu zyskamy znakomitą przekąskę na Wielkanoc, ale nie tylko, gdyż babeczki świetnie odnajdą się w zasadzie na wszystkich uroczystościach rodzinnych, jak również na imprezach dla przyjaciół i znajomych.

Jak przygotować babeczki na słono?

Do stworzenia takich babeczek potrzebne będą nam składniki na samo ciasto, jak również na nadzienie. W przypadku nadzienia mamy w zasadzie całkowitą dowolność – może być to szynka z serem, może być to pasta serowa albo oliwki wraz z suszonymi pomidorami. Wybór zależy tylko i wyłącznie od nas, dlatego jest to wielki plus takich babeczek – świetnie komponują się w zasadzie z każdym nadzieniem.

Z kolei do przyrządzenia kruchego ciasta wykorzystamy mąkę, margarynę, jajko oraz mleko i sól. Wszystkie te składniki należy dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić, zawinąć w folię aluminiową i wstawić na około 20 minut do lodówki. Przydadzą nam się także odpowiednie foremki, do których następnie włożymy kawałki ciasta.

Całość pieczemy przez około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza, a po upieczeniu ciasteczka pozostaje jeszcze wypełnić nadzieniem i przyozdobić.

Autor

Laura

Laura

Uwielbia tworzyć kulinarne przysmaki. Wstaje o 5 rano - dzień zaczyna od biegania. Lubi agresywny makijaż i wyjścia na zakupy w gronie znajomych.