Tortilla – słynne danie meksykańskie

Tortilla jest jednym z najbardziej popularnych produktów kuchni meksykańskiej. Ogromną popularnością cieszy się też jednak w wielu innych zakątkach świata, w tym także w Europie. Jej bardzo dużym plusem jest fakt, że ma bardzo szerokie i uniwersalne zastosowanie – można w nią zawijać przeróżne dodatki,  zapiekać lub też podawać z pieczywem czy ryżem. Nic więc dziwnego, że tortilla jest wykorzystywana w kuchni na tak wiele sposobów – na dodatek, za każdym razem smakuje tak samo dobrze. Istnieje bowiem mnóstwo przepisów na dania z tortillą w roli głównej, natomiast większość z nich zawiera gotowe już placki, które pakowane możemy z łatwością kupić w większości ze sklepów. Potem wystarczy wykonać jeszcze pyszny farsz – a tutaj opcji jest naprawdę wiele – i mamy znakomitą potrawę obiadową dla siebie i przyjaciół.

Jak samemu upiec tortillę?

Gotowa tortilla to duża wygoda, ale takie ciasto można również spróbować upiec samemu.

Tradycyjna meksykańska tortilla tworzona jest na bazie tzw. masa harina, natomiast my możemy skorzystać z mąki kukurydzianej. Dwie szklanki takiej mąki w zupełności wystarczą, a prócz tego będziemy potrzebować jeszcze jednej szklanki ciepłej wody oraz niewielkiej ilości soli. Wszystkie te składniki należy dokładnie ze sobą wymieszać i zagnieść, a następnie zawinąć w folię spożywczą. Po godzinie możemy podzielić ciasto na mniejsze części, formując przy tym kulki. Dopiero potem musimy ciężkim, płaskim przedmiotem zrobić z nich cienkie placki. Rozpłaszczony placek o średnicy około 15 centymetrów smażymy w dalszej kolejności na rozgrzanej patelni – po około minucie na każdej stronie.

Tak przygotowane ciasto warto jest wykorzystać od razu na zrobienie jakiegoś innego dania.

Autor

Laura

Laura

Uwielbia tworzyć kulinarne przysmaki. Wstaje o 5 rano - dzień zaczyna od biegania. Lubi agresywny makijaż i wyjścia na zakupy w gronie znajomych.