Musztarda – właściwości i rodzaje

Musztarda to jeden z naszych ulubionych dodatków do dań obiadowych, ale nie tylko. Świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs, ale również do wędlin czy serów, a na jej bazie może powstać wiele przeróżnych sosów oraz dipów.

Musztardę tworzy się z ziaren gorczycy, która to może pochwalić się wieloma wartościami odżywczymi i zdrowotnymi. Przede wszystkim, znakomicie sprawdza się na różnego rodzaju dolegliwości związane z naszym przewodem pokarmowym, a do tego usprawnia pracę układu pokarmowego.

Musztarda to jednak nie tylko gorczyca – w jej skład wchodzą także ocet, sól, woda, cukier oraz różne przyprawy i dodatki. Warto jednak przy tym pamiętać, że dostępnych jest wiele różnych rodzajów musztard, które różnią się między sobą składem oraz przede wszystkim rodzajem ziaren gorczycy.

Najpopularniejsze rodzaje musztardy

Wśród najpopularniejszych rodzajów musztardy mamy przede wszystkim musztardę dijon, sarepską, delikatesową, rosyjską, francuską czy chrzanową oraz pieprzową. Bardzo dużą zaletą musztardy jest to, że ma ona w naszej kuchni bardzo szerokie zastosowanie – wszak każdy powinien znaleźć taki rodzaj musztardy, który będzie mu odpowiadał.

W przypadku musztardy dijon mamy do czynienia z charakterystycznym, ostrym i słonym smakiem – świetnie sprawdzi się więc jako dodatek do pieczeni, wędlin czy sosów. Musztarda sarepska z kolei bardzo dobrze odnajdzie się w połączeniu z serami, wędlinami czy kiełbasami.

Rosyjska czy francuska to musztardy bardzo ostre, które najlepiej będą smakować przy pieczonych lub smażonych potrawach. Z kolei musztardy chrzanowa oraz pieprzowa swoje nazwy zawdzięczają oczywiście dodatkom, które nadają im charakterystycznego smaku – obie świetnie pasują do dań mięsnych.

Autor

Laura

Laura

Uwielbia tworzyć kulinarne przysmaki. Wstaje o 5 rano - dzień zaczyna od biegania. Lubi agresywny makijaż i wyjścia na zakupy w gronie znajomych.