Mleko kokosowe: Jakie wybrać?

Mleko kokosowe może stanowić bardzo ciekawy dodatek do wielu przeróżnych potraw i dań. Wiele osób nie do końca zdaje sobie jednak sprawę, jak wybrać dobre mleko kokosowe.

Ale nie ma się czemu dziwić, gdyż nie jest to zbyt popularny produkt, chociaż z każdym rokiem zyskuje coraz większe zainteresowanie i jest próbowane przez coraz więcej osób. Warto więc pamiętać przy wyborze mleczka kokosowego o tym, na co tak właściwie zwrócić uwagę.

Jak się bowiem okazuje, w sklepach znajdziemy mnóstwo dostępnych opcji, ale nie każda z nich będzie dobrym wyborem – jednak określenie, czy dane mleko kokosowe będzie dobre czy też nie, będzie możliwe tylko i wyłącznie po spojrzeniu na etykietę. Trzeba więc wiedzieć, czego tam szukać i do jakich rzeczy przywiązać największą uwagę.

Wybieramy dobre mleko kokosowe

Skoro będziemy patrzeć na etykietę to logiczne jest, że najbardziej interesować nas będzie skład danego mleka kokosowego. Powinno ono składać się przede wszystkim z ekstraktu z kokosa oraz wody.

W najlepszym scenariuszu kupowane przez nas mleko zawiera tylko i wyłącznie te dwa elementy, przy czym to oczywiście ekstrakt powinien być stroną przeważającą. Im go więcej, tym mleko jest bardziej naturalne i będzie zdecydowanie bardziej nam smakować.

Ale prócz tego, w wielu mlekach kokosowych możemy znaleźć także dodatkowe substancje, które mogą albo zwiększać jego trwałość, albo też poprawiać konsystencję mleka. Są to różnego rodzaju stabilizatory, przeciwutleniacze czy popularne także w innych produktach emulgatory – warto więc zwrócić uwagę na etykietę mleka kokosowego i szukać tam właśnie tego typu rzeczy.

Im jest ich więcej, tym lepszym pomysłem będzie odstawienie danego mleka na półkę i poszukanie innej, zdrowszej opcji.

Autor

Laura

Laura

Uwielbia tworzyć kulinarne przysmaki. Wstaje o 5 rano - dzień zaczyna od biegania. Lubi agresywny makijaż i wyjścia na zakupy w gronie znajomych.