Makaron z anchois i kaparami

Makaron to jedno z najpopularniejszych dań obiadowych – przede wszystkim dlatego, że można go łączyć z wieloma dodatkami. Ciekawą propozycją jest na przykład makaron z anchois i kaparami. Anchois to przetwory z sardeli europejskiej, która ma bardzo charakterystyczny smak. Na tle innych potraw rybnych wyróżnia się przede wszystkim niską zawartością rtęci. Dodatkowo, jest także całkiem bogatym źródłem wapnia i magnezu oraz białka. Jeśli natomiast chodzi o kapary to są one wykorzystywane głównie jako przyprawa, dziś już nie tylko w kuchni śródziemnomorskiej, ale także w wielu innych regionach Europy. Zdaniem ekspertów, najważniejszym ich składnikami są antyoksydanty, które to mają wiele cennych właściwości zdrowotnych jak na przykład ochrona przed nowotworami czy chorobami układu krążenia.

Makaron z takimi właśnie dodatkami będzie więc zdrową i pożywną potrawą.

Jak przygotować makaron z anchois i kaparami?

Przygotowanie takiego dania zajmie nam około 45 minut, natomiast jeżeli chodzi o stopień trudności to nie trzeba posiadać wielkich umiejętności, aby taką potrawę przygotować. W pierwszej kolejności warto postawić na wysokiej jakości składniki – do przygotowania makaronu z anchois i kaparami potrzebne nam będą:

  • makaron (spaghetti lub inny),
  • filety anchois,
  • bulion,
  • kapary,
  • oregano,
  • czosnek,
  • oliwa z oliwek,
  • pieprz.

Przygotowanie zaczynamy od zagotowania makaronu w dużym garnku z bulionem. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy czosnek, a następnie dodajemy anchois i przez chwilę dusimy. Całość przyprawiamy oregano i pieprzem, po czym dodajemy jeszcze posiekane kapary. Sól może nie być tutaj dobrym pomysłem, gdyż słony smak zapewnią nam anchois.

Na koniec na patelnię wrzucamy makaron wraz z bulionem i całość gotujemy przez około minutę.

Autor

Laura

Laura

Uwielbia tworzyć kulinarne przysmaki. Wstaje o 5 rano - dzień zaczyna od biegania. Lubi agresywny makijaż i wyjścia na zakupy w gronie znajomych.