Jaki chleb jest najzdrowszy?

Chleb to podstawa diety większości z nas. Kanapki na śniadanie czy na kolację, popołudniowa przekąska w pracy i nie tylko. Nic więc dziwnego, że nie powinniśmy w ogóle zastanawiać się nad tym, czy wyeliminować chleb z naszej diety – tymczasem wiele osób chcących zrzucić trochę kilogramów uważa, że to właśnie może pomóc. Zapominają one jednak o tym, że chleb to bogate źródło witamin, błonnika czy węglowodanów, dlatego też jeżeli już chcemy coś zmienić to niech to będzie rodzaj chleba. Jak jednak wybrać ten najzdrowszy dla nas chleb? Przede wszystkim, pamiętajmy o tym, że zdrowy chleb to chleb, który zawiera duże ilości zbóż. W związku z tym wśród najbardziej popularnych i zarazem najzdrowszych chlebów mamy chleb żytni, pełnoziarnisty oraz owsiany. Warto więc zwrócić uwagę na to, czy kupowany przez nas chleb może nosić miano zdrowego.

Żytni, pełnoziarnisty czy owsiany – wybieramy najzdrowszy chleb

Z tej trójki najbardziej popularny chleb to chleb pełnoziarnisty. Dobry w smaku, ale także zdrowy – jeśli nie tylko w pełni wykonany z mąki pszennej. Jest bogatym źródłem błonnika, ale to nie chleb pełnoziarnisty jest najbardziej zdrowy. Inną opcją jest więc chleb owsiany, ale jak się okazuje, to chleb żytni jest najzdrowszy spośród tych trzech rodzajów chleba. Jak się bowiem okazuje, chleb żytni zawiera zdecydowanie najwięcej błonnika, a do tego także wiele składników odżywczych, będących bogatym źródłem wielu witamin czy żelaza. Ale mimo to, chleb żytni nie cieszy się aż tak dużą popularnością – tymczasem włączenie go do diety przyniesie nam same korzyści. Tym bardziej, że taki chleb świetnie sprawdzi się do różnego rodzaju dodatków, będąc tym samym jedną z najlepszych opcji na zdrowe i pożywne śniadanie.

Autor

Laura

Laura

Uwielbia tworzyć kulinarne przysmaki. Wstaje o 5 rano - dzień zaczyna od biegania. Lubi agresywny makijaż i wyjścia na zakupy w gronie znajomych.