Jak zrobić wegetariańskie gołąbki?

Gołąbki to ulubiona potrawa wielu z nas – nic dziwnego, gdyż dobrze przygotowane mogą wręcz rozpływać się w naszych ustach, z łatwością zdobywając nasze podniebienie. Mogłoby się wydawać, że gołąbki bez mięsa nie będą więc już tak samo dobre, ale nic bardziej mylnego – istnieje bowiem wiele przepisów, z których powstają pyszne i pożywne wegetariańskie gołąbki. Wszak wegetarianie też mogą zakochać się w gołąbkach i wystarczy do tego lekko zmodyfikowany przepis. Dodatkowo, takie danie z łatwością mogą przyswoić także wszyscy „mięsożercy”, gdyż wegetariańskie gołąbki powinny bez problemu zasmakować także wszystkim tym, którzy nie wyobrażają sobie życia bez mięsnych potraw. Wegetariańskie gołąbki z warzywami to więc znakomita propozycja na obiad dla całej rodziny – dużym plusem takiego dania jest również fakt, że całkiem łatwo można je przygotować.

Wegetariańskie gołąbki z kaszą i warzywami

Do przygotowania takich właśnie wegetariańskich gołąbków potrzebne będą nam takie składniki jak kasza jęczmienna, kapusta włoska, pomidory, cebula, papryka, koncentrat pomidorowy, pieprz i sól, ulubione przyprawy oraz oliwa z oliwek. Przygotowanie dania rozpoczynamy od liści kapusty, w które będziemy zawijać nasz farsz. Kasze gotujemy przez około 15 minut, a następnie odcedzamy. Warzywa należy obrać oraz posiekać na drobne kawałki, a następnie podsmażyć je na patelni z oliwą z oliwek, dodając przy tym przyprawy. Całość łączymy potem z kaszą i dokładnie mieszamy – do tak przygotowanego farszu możemy jeszcze dodać starty parmezan.

Farsz nakładamy w dalszej kolejności na liście kapusty i zawijamy oraz delikatnie i ciasno układamy gołąbki w garnku, po czym gotujemy przez około pół godziny.

Autor

Laura

Laura

Uwielbia tworzyć kulinarne przysmaki. Wstaje o 5 rano - dzień zaczyna od biegania. Lubi agresywny makijaż i wyjścia na zakupy w gronie znajomych.