Jak zrobić sos pieczeniowy?

Sos pieczeniowy to rzecz często w kuchni nie do zastąpienia. Taki sos wykorzystamy przede wszystkim do różnego rodzaju dań obiadowych – świetnie sprawdzi się do potraw z ziemniakami, ale także do makaronu, do kopytek czy też do klusek śląskich.

Najważniejszy w sosie pieczeniowym jest oczywiście jego smak – wszak to często właśnie sos będzie decydował o tym, jak wypadnie potrawa. Nic więc dziwnego, że warto jest wiedzieć, jak zrobić sos pieczeniowy – kiedy nie mamy pomysłu na dodatek do potrawy obiadowej, taki sos będzie idealnym dopełnieniem naszej kompozycji.

Oczywiście jeśli będziemy wiedzieć, jak stworzyć sos doskonały. Na całe szczęście, nie jest to wcale trudne zadanie, dzięki czemu nawet mało wprawieni kucharze nie będą mieli większych problemów, aby taki sos pieczeniowy przygotować.

Przygotowujemy doskonały sos pieczeniowy

Najważniejszym składnikiem takiego sosu jest tłuszcz lub też sok, który pozostał nam po pieczeniu różnego rodzaju mięsa – to bowiem na bazie właśnie tego soku powstanie cały sos. Bardzo ważne więc, aby takiego soku było całkiem dużo, najlepiej około jednej szklanki.

Pozostałe składniki to woda, mąka, sól i pieprz oraz pozostałe przyprawy do wyboru. Jeśli chodzi natomiast o samo przygotowanie to jest ono niezwykłe proste.

Pozostałości po pieczeniu mięsa przekładamy do garnka, a następnie wlewamy szklankę wody i dodajemy liść laurowy, sól i pieprz oraz ziele angielskie. Całość gotujemy przez około 10 minut pod przykryciem.

Kolejny krok to rozmieszanie mąki w niewielkiej ilości wody – taki roztwór wlewamy do gotującego się sosu, równo i szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Gęstość sosu możemy dalej regulować mąką, a całość można jeszcze na koniec doprawić kolejnymi przyprawami.

Autor

Laura

Laura

Uwielbia tworzyć kulinarne przysmaki. Wstaje o 5 rano - dzień zaczyna od biegania. Lubi agresywny makijaż i wyjścia na zakupy w gronie znajomych.