Jak zrobić naleśniki – przepis

Naleśniki to ulubiony przysmak nie tylko wielu dzieci, ale także dorosłych. Można je łączyć z różnego rodzaju przetworami, konfiturami czy też czekoladą albo owocami.

Nic więc dziwnego, że w zasadzie każdy znajdzie naleśniki, którymi będzie mógł się w pełni rozkoszować. Aby jednak naleśniki mogły rzeczywiście zdobyć nasze podniebienie potrzeba jeszcze odpowiedniego przepisu.

Chodzi tutaj przede wszystkim o ciasto naleśnikowe, które należy zrobić w oparciu o prawidłowe proporcje poszczególnych składników – w przeciwnym razie ciasto może po prostu nie wyjść, a w niektórych przypadkach będziemy mieli trudności z ciastem przyklejającym się do dna patelni. Tymczasem naleśniki to przecież bardzo prosty i szybki sposób na obiad, dlatego też warto wiedzieć, jak zrobić naleśniki – tym bardziej, że z odpowiednimi dodatkami stworzymy naprawdę pyszne danie.

Jak zrobić dobre ciasto na naleśniki?

Do przygotowania ciasta na naleśniki potrzebne nam będą podstawowe składniki takie jak mąka, jajka, mleko oraz woda. Jeżeli chcemy, aby naleśniki były nieco bardziej puszyste, wtedy zamiast zwykłej wody dodajmy wodę gazowaną.

Niezwykle ważne przy tym wszystkim jest to, aby pamiętać o proporcjach poszczególnych składników – ciasto nie powinno być zbyt gęste, ale też nie może być zbyt płynne. W pierwszej kolejności do miski wrzucamy więc jajko, następnie dodajemy mąkę, a potem mleko oraz wodę.

Całość należy dobrze wymieszać, najlepiej jest więc zrobić to za pomocą miksera. Dobrym pomysłem może być dodanie do ciasta także odrobiny oleju, gdyż dzięki temu powinniśmy uniknąć problemu przywierającego do dna patelni ciasta.

W ten sposób będziemy mogli stworzyć pyszne naleśniki – wybór dodatków zależy już tylko od nas.

Autor

Laura

Laura

Uwielbia tworzyć kulinarne przysmaki. Wstaje o 5 rano - dzień zaczyna od biegania. Lubi agresywny makijaż i wyjścia na zakupy w gronie znajomych.