Jak ugotować ryż do sushi

Sushi to jedna z najbardziej popularnych potraw kuchni azjatyckiej, do której przekonuje się coraz więcej osób. Kiedyś można było to zrobić tylko i wyłącznie „na mieście”, dziś jednak można przygotować sushi także w domu. Jedną z czynności, jakie należy wtedy wykonać to poprawne ugotowanie ryżu – mogłoby się wydawać, że jest to bardzo proste zadanie, natomiast o wiele częściej, niż byśmy tego chcieli, okazuje się, że ryż nie wychodzi tak jak powinien.

Jest niedogotowany, przegotowany lub po prostu niedobry w smaku. Przez taki błąd ucierpieć może cała nasza potrawa, dlatego też warto wiedzieć, jak ugotować ryż do sushi. Wystrzegając się pewnych błędów i pamiętając o kilku najważniejszych zasadach nie powinniśmy mieć z tym najmniejszych problemów, dzięki czemu samodzielne przygotowanie sushi będzie dla nas całkiem łatwe.

Poprawne ugotowanie ryżu do sushi

Przede wszystkim, pamiętajmy o kilku najważniejszych zasadach, jakie powinniśmy przestrzegać podczas gotowania ryżu. Jak się bowiem okazuje, katalog błędów jest całkiem spory, a wśród najczęstszych pomyłek mamy między innymi zły dobór ryżu, gotowanie bez przykrycia czy też nieodpowiednie proporcje ryżu do wody. Jak poprawnie ugotować ryż do sushi? Ryż długoziarnisty – a więc jedyny wykorzystywany przy sushi – trzeba najpierw opłukać, a następnie zalać wodą i moczyć tak przez około pół godziny.

Po upływie tego czasu ryż odcedzamy i wkładamy do garnka lub rondelka – ważne, aby dno naczynia było grube. Tak przygotowany ryż zalewamy zimną wodą. Następnie przykrywamy naczynie i zagotowujemy wodę, po czym zmniejszamy ogień i tak gotujemy ryż przez kolejne 7-10 minut.

Trzeba przy tym pamiętać, aby w tym czasie ryżu nie mieszać, ani też nie podnosić pokrywki naczynia.

Autor

Laura

Laura

Uwielbia tworzyć kulinarne przysmaki. Wstaje o 5 rano - dzień zaczyna od biegania. Lubi agresywny makijaż i wyjścia na zakupy w gronie znajomych.