Frytkownica jak używać

Frytkownica to niezwykle popularne w ostatnim czasie urządzenia, za pomocą którego z łatwością i w bardzo szybkim czasie usmażymy frytki. Te są przecież niezwykle lubiane, nie tylko zresztą przez dzieci, ale także przez wielu dorosłych.

Znakomicie zastępują ziemniaki w wielu daniach obiadowych i głównie dlatego coraz więcej osób decyduje się na zakup frytkownicy, by móc łatwo i szybko frytki usmażyć. Jak się zresztą okazuje, korzystanie z takiego urządzenia jest bardzo proste i nie wymaga wcale dużych umiejętności, choć trzeba przy tym pamiętać o kilku najważniejszych zasadach.

Przede wszystkim, należy pamiętać o tym, aby frytkownicę zawsze stawiać na równej i stabilnej powierzchni. Niezwykle ważna jest także odpowiednia konserwacja tego urządzenia, gdyż w przeciwnym razie frytkownica może nam nie posłużyć przez zbyt długi czas.

Jak bezpiecznie korzystać z frytkownicy?

Takiego urządzenia nigdy nie należy włączać bez oleju. Tłuszcz z kolei trzeba co jakiś czas całkowicie wymieniać – regularność tej czynności zależy w głównej mierze od tego, co smażymy we frytkownicy, gdyż warto mieć na uwadze, że możemy tam smażyć nie tylko frytki.

Dodatkowo, prócz wymiany tłuszczu konieczne jest także regularne czyszczenie urządzenia – wtedy należy pamiętać o tym, aby frytkownicę odłączyć od zasilania. Czyszczenia nie można też przeprowadzać na gorącej jeszcze frytkownicy.

Jeśli natomiast chodzi o samo smażenie to tutaj najważniejsza jest kontrola temperatury wewnątrz urządzenia – o tym poinformuje nas odpowiednia lampka kontrolna, dzięki której będziemy wiedzieć, kiedy możemy włożyć do urządzenia produkty. W przeciwnym razie, przy zbyt dużej temperatury smażone przez nas produkty będą surowe w środku, a przy zbyt niskiej zaczną wchłaniać tłuszcz.

Autor

Laura

Laura

Uwielbia tworzyć kulinarne przysmaki. Wstaje o 5 rano - dzień zaczyna od biegania. Lubi agresywny makijaż i wyjścia na zakupy w gronie znajomych.