Dlaczego ciastka owsiane są twarde?

Ciastka owsiane to zdrowa i pyszna przekąska nie tylko dla dzieci, ale także dla wielu dorosłych. W prosty i szybki sposób można je przygotować, tworząc ciastka na bazie płatków owsianych – te zawierają mnóstwo przeróżnych witamin oraz składników odżywczych, co powoduje, że powinny być nieodłączną częścią naszej codziennej diety. Jak się zresztą okazuje, płatki owsiane są bardzo ważnym elementem diety sportowca, jako że dostarczają sportowcom mnóstwo energii sił, zapewniając wytrzymałość oraz odpowiednią sprawność fizyczną. Nic więc dziwnego, że ciasteczka owsiane cieszą się taką popularnością.

Ale wciąż pozostaje garstka osób, które nie chcą przekonać się do takich ciasteczek, gdyż uważają, że są one zbyt twarde. Jak więc poradzić sobie z tym problemem? Przede wszystkim, pamiętajmy że ciastka owsiane nie zawsze muszą takie być.

Twarde ciastka owsiane – co robić?

Twarde ciastka owsiane to może być efekt złego przepisu, złego przygotowania albo też błędów w trakcie pieczenia. Głównie dlatego, jeżeli raz nasze ciastka wyjdą zbyt twarde, nie przejmujmy się, lecz spróbujmy jeszcze raz.

A gdy ciasteczka owsiane cały czas będą zbyt twarde – wtedy poszukajmy innego przepisu albo też zweryfikujmy, czy wszystko robimy tak, jak należy to robić. Wszak ciastka powinny być nie za miękkie, ale też nie za twarde – najlepiej po prostu kruche, dzięki czemu nie będziemy mieli żadnych problemów, żeby je zjeść. Istnieje również pewien sposób na twarde ciastka, a mianowicie: już po upieczeniu można je zmiękczyć. Zrobimy to za pomocą obierek z jabłek – wystarczy bowiem wrzucić ciastka do pojemnika właśnie z obierkami, a następnie pojemnik szczelnie zamknąć i poczekać dzień lub dwa aż zmiękną.

Autor

Laura

Laura

Uwielbia tworzyć kulinarne przysmaki. Wstaje o 5 rano - dzień zaczyna od biegania. Lubi agresywny makijaż i wyjścia na zakupy w gronie znajomych.