Co zrobić żeby lody nie były twarde?

Lody to zdecydowanie jedna z naszych najbardziej ulubionych przekąsek letnią porą. Są zbawianiem w gorące dni, kiedy temperatura na dworze – ale także często i w naszych domach – osiąga bardzo wysoki poziom.

W takich chwilach nie marzymy o niczym innym jak o zimnych lodach prosto z zamrażarki, które pozwolą nam choć na chwilę się ochłodzić i zapomnieć o żarze lejącym się z nieba. Niekiedy czeka nas jednak bardzo niemiła niespodzianka – lody z zamrażarki są niezwykle twarde, a próby nabrania ich na łyżeczkę albo są bardzo trudne, albo wręcz skutkują tym, że łyżeczka łamie się na pół.

Takiego koszmaru można jednak uniknąć, dzięki czemu będziemy mieli pewność, że możemy bez żadnych problemów sięgnąć po lody w momencie, kiedy bardzo tego potrzebujemy. Wszak ochota na lody może łatwo minąć, kiedy okaże się, że są one zbyt twarde, aby w ogóle je nałożyć.

Najlepsze sposoby na twarde lody

Jeśli wyjmiemy z lodówki lody, a te będą twarde, na pewno nie będziemy mieć uśmiechniętej miny. Można oczywiście poczekać, aż lody nieco się roztopią, dzięki czemu łatwiej będzie je zjeść, ale o wiele lepiej jest pozbyć się problemu u jego źródła.

W związku z tym zwróćmy uwagę na to, jak przechowujemy lody – pudełka z lodami nie powinno stawiać się bowiem zaraz przy drzwiach od lodówki, gdyż temperatura jest tam często bardzo zmienna. Dodatkowo, po otwarciu lodów pamiętajmy o tym, aby owinąć je folią spożywczą – taką folię musimy zerwać za każdym razem, gdy otwieramy lody, a jest ona właśnie do tego, aby lody pozostały miękkie, lecz jednocześnie się nie rozmroziły.

Dobrym pomysłem jest więc owijać lody taką właśnie folią spożywczą za każdym razem, kiedy odstawiamy je z powrotem na miejsce do zamrażarki.

Autor

Laura

Laura

Uwielbia tworzyć kulinarne przysmaki. Wstaje o 5 rano - dzień zaczyna od biegania. Lubi agresywny makijaż i wyjścia na zakupy w gronie znajomych.