Bułki pszenne – jak upiec

Bułki pszenne są podstawowym elementem diety wiele osób. Nie ma w tym nic dziwnego – pieczywo pszenne ma wiele właściwości odżywczych, zapewniając także wiele węglowodanów i będąc źródłem różnego rodzaju witamin.

Bułeczki pszenne można też jednak zrobić samemu, zamiast decydować się na zakup ich w sklepie – dzięki temu będziemy mieli pewność, że jemy produkty bez niechcianej przez nas chemii. Takie bułki świetnie sprawdzą się jako codzienny element śniadania, ale jako chrupiąca przekąska będą także stanowić dobre „drugie śniadanie” do pracy czy do szkoły.

Warto jest więc wiedzieć, jak upiec bułki pszenne, najlepiej w taki sposób, aby miały chrupiąca skórkę i puchate, smaczne wnętrze. Tego typu bułki świetnie sprawdzą się również przy robieniu domowych hamburgerów.

Przepis na domowe bułki pszenne

Tak jak w przypadku innych przepisów, tak i tutaj trzeba zacząć od składników, jakie będą nam potrzebne do tego, aby takie bułki pszenne. Prócz samej mąki pszennej musimy więc zaopatrzyć się także w drożdże, jajka, mleko, cukier, masło, sól oraz mak lub sezam, które to wykorzystamy do posypania naszych wypieków.

Pierwszy krok w przygotowaniu bułek pszennych to oczywiście wyrobienie ciasta drożdżowego, które potem musi przez około półtorej godziny wyrosnąć. Z takiego ciasta możemy już odrywać mniejsze kawałki i formułować z nich bułeczki.

Warto układać je w odstępach na odpowiedniej blaszce, gdyż bułeczki ponownie zwiększą swoją objętość. Przed pieczeniem możemy wysmarować je roztrzepanym jajkiem, by następnie posypać je makiem lub sezamem.

Bułeczki należy piec przez około pięć minut w wysokiej temperaturze 230 stopni Celsjusza, a na kolejne 10-15 minut zmniejszyć temperaturę do 200 stopni.

Autor

Laura

Laura

Uwielbia tworzyć kulinarne przysmaki. Wstaje o 5 rano - dzień zaczyna od biegania. Lubi agresywny makijaż i wyjścia na zakupy w gronie znajomych.