Biszkopt z truskawkami

Wśród wielu przeróżnych ciast, niezwykle dużą popularnością cieszy się biszkopt. Można go przygotować na wiele przeróżnych sposobów – z galaretką, bitą śmietaną czy owocami. Dzięki temu z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Nic więc dziwnego, że biszkopt jest tak lubiany przez większość z nas i świetnie sprawdza się na różnych przyjęciach i uroczystościach rodzinnych.

To także znakomita przekąska na letnią porę roku, kiedy możemy wykorzystać sezon na wiele przeróżnych owoców. Dobrym pomysłem może być więc biszkopt z truskawkami – te są przecież niezwykle popularne i lubiane, dlatego też takie połączenie może dać naprawdę pyszny efekt. Do tego, truskawki są również bardzo zdrowe, będąc bogatym źródłem chociażby witaminy C, której zawierają więcej niż nawet cytrusy.

Jak przygotować biszkopt z truskawkami?

Robiąc biszkopt z truskawkami będziemy potrzebować tylko i wyłącznie tych najbardziej podstawowych składników.

Jest to więc bardzo szybkie ciasto do przygotowania, a jednocześnie mamy pewność, że będzie bardzo smaczne. Do tego, w miejsce truskawek możemy skorzystać także z wielu innych owoców, co sprawia, że mamy naprawdę duży wybór i możemy tworzyć mnóstwo kompozycji. A co prócz owoców – w tym przypadku truskawek – będzie nam jeszcze potrzebne?

  • Masło,
  • jajka,
  • mąka,
  • cukier,
  • proszek do pieczenia,
  • sól,
  • cukier puder.

Składniki nie są więc skomplikowane, skomplikowany nie jest też sam proces – wszystko poza owocami i cukrem pudrem dokładnie mieszamy, najlepiej za pomocą miksera.

Tak przygotowane ciasto przelewamy do odpowiedniej formy, na wierzch kładziemy owoce i pieczemy przez 40 minut w temperaturze około 180 stopni. Na koniec zostaje jeszcze posypać nasze ciasto cukrem pudrem.

Autor

Laura

Laura

Uwielbia tworzyć kulinarne przysmaki. Wstaje o 5 rano - dzień zaczyna od biegania. Lubi agresywny makijaż i wyjścia na zakupy w gronie znajomych.